O nás
Seznamte se s Karvinským pivovarem
O pivovaru
Karvinský minipivovar byl nově vybudován v roce 2014 a navazuje na tradici vaření piva v Karviné - Fryštátě. Využívá moderní technologii české výroby. Sladinu a mladinu vaříme v nerezových nádobách s kapacitou 500l na jednu várku. Součásti varny je rmuto-mladinová pánev a scezovací káď. Po uvaření pokračuje proces kvašením na spilce v otevřených 1000l kádích, dokvašováním a ležením v nerezových tancích o objemu 1000l s přesnou regulací teploty a tlaku. Celý proces kvašení je tak neustále monitorován. Hotové pivo je poté stáčeno do sudů a Pet láhví, nebo čepováno přímo z tanku v naší pivnici.
Náš tým
Lukáš Kresta, hlavní sládek
V pivovaru ho můžete potkat už od roku 2015. V roce 2019 úspěšně dostudoval prestižní školu Podskalská v Praze. Také pracuje jako Sládek v Prostejovském pivovaru Axiom Brewery, kde po boku sladků z Řecka a Norska vaří pivo do všech koutu světa.
Rad zkouší nové druhy a speciály piva, ale i tak si nejvíce pochutná na klasickém českém ležáku a to natolik, že pivovarnické řemeslo naučil svou přítelkyni, která se o pivovar stará v jeho nepřítomnosti.
Rad zkouší nové druhy a speciály piva, ale i tak si nejvíce pochutná na klasickém českém ležáku a to natolik, že pivovarnické řemeslo naučil svou přítelkyni, která se o pivovar stará v jeho nepřítomnosti.
Petra Uchaľová, sládková
Sice není v oboru dlouho, ale i tak se pro vaření piva nadchla. Můžete ji potkat na pivovaru, když zrovna vaří, či v úřední dny. Její nejoblíbenější je naše polotmavá třináctka.
Patrik Oravecz, pomocník sládka
Karvinský rodák, který je v pivovaru od založení. Kdo navštěvuje náš pivovar častěji ho určitě zná, oddaný své práci kontroluje, přetahuje a suduje naše pivo, přes svátky i víkendy, nebo kdykoliv naši sládkové jsou mimo pivovar.
Historie pivovaru
První písemná zmínka o Karviné pochází z roku 1305 a dějiny panství jsou úzce spjaty s rody Karvínských z Karviné a Laryšů (název Larisch byl při výstavbě našeho pivovaru už zabraný - pozn. red.). Z 16. století se dochovala první písemná zmínka o panském pivovaru. Původní pivovar byl umístěn u starého karvinského zámku a jeho produkce dosahovala až 850 hl piva ročně. S rozmachem těžby uhlí docházelo k rapidnímu zvyšování výroby piva a původní pivovar již nestačil. V roce 1860 byl vystavěn pivovar nový. Ve své době patřil k nejmodernějším pivovarským provozům. Roční výstav se na počátku 60. let 19. století pohyboval kolem 6000 hl a neustále stoupal, v 70. letech se ustálil na objemu kolem 30 000 hl. Na konci 19. století byla přistavěna další sklepní oddělení, byla vystavěna nová kotelna a byly instalovány čpavkové kompresory pro umělé chlazení. V roce 1900 proběhla výstavba nové varny a hvozdů. Před příchodem první světové války dosáhl výstav 120 000 hl.
Na počátku 20. let 20. století došlo v rámci rekonstrukce ke zvýšení varu na 150 hl. Také sladovna byla rozšířena a vyráběla 3000 tun sladu za sezonu. V roce 1938 připadla Karviná Polsku a v roce 1939 Německu. V té době bylo řízení karvinského pivovaru spojeno se jménem známého českého pivovarského odborníka R. Tilleho. V průběhu války klesla vzhledem k nedostatku surovin kvantita i kvalita vyráběného piva. Po válce byl pivovar v Karviné na základě Benešova dekretu konfiskován. Po roce 1948 byl pivovar zařazen pod Moravsko-slezské pivovary, n. p. V té době se začaly v pivovaře objevovat trhliny. V roce 1953 byl pivovar poddolován, výroba byla ukončena, technologické celky byly rozebrány a zbytek pivovaru se propadl o 30 m. Prostor, na kterém pivovar stával, je dnes pod hladinou odkalovací nádrže dolu Darkov. Zrušení pivovaru v Karviné bylo jedním z podstatných impulzů pro výstavbu nového pivovaru v Nošovicích.
Na počátku 20. let 20. století došlo v rámci rekonstrukce ke zvýšení varu na 150 hl. Také sladovna byla rozšířena a vyráběla 3000 tun sladu za sezonu. V roce 1938 připadla Karviná Polsku a v roce 1939 Německu. V té době bylo řízení karvinského pivovaru spojeno se jménem známého českého pivovarského odborníka R. Tilleho. V průběhu války klesla vzhledem k nedostatku surovin kvantita i kvalita vyráběného piva. Po válce byl pivovar v Karviné na základě Benešova dekretu konfiskován. Po roce 1948 byl pivovar zařazen pod Moravsko-slezské pivovary, n. p. V té době se začaly v pivovaře objevovat trhliny. V roce 1953 byl pivovar poddolován, výroba byla ukončena, technologické celky byly rozebrány a zbytek pivovaru se propadl o 30 m. Prostor, na kterém pivovar stával, je dnes pod hladinou odkalovací nádrže dolu Darkov. Zrušení pivovaru v Karviné bylo jedním z podstatných impulzů pro výstavbu nového pivovaru v Nošovicích.
Mohlo by Vás zajímat